Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.

Gratis lichtstudie voor je woning?

VGL Lights - de interieurzaak voor verlichting en decoratie
[:swvar:icon:14:]

Manieren van dimmen

Welke soorten dimmers zijn er? Hoe werken ze?

Lichten dimmen is een van de manieren om je huis gezelllig te maken, je kan door de dag je licht feller zetten waardoor het fijner is om te werken, poetsen,… maar als je dan ’s avonds bezoek hebt of je wilt gezellig lezen, tv kijken, … dan kan je de lichten wat minder zetten waardoor je ogen wat meer rust krijgen en je een gezellige sfeer creeërt.

Hier bij VGL-lights willen we je alle uitleg geven om je huis een gezellige thuis te maken, we verkopen lampen die goed in iedereen zijn interieur past. Met onze technische achtergrond kunnen we ook de beste manier van dimmen voor jou uitleggen. We helpen je ook graag verder als je al dimming in huis hebt, met de beste verlichting die bij jou past.

Moeten we kunnen dimmen? 

Dimmen is niet verplicht, het is een persoonlijke keuze die we allemaal voor ons eigen moeten uitmaken. Persoonlijk vind ik het een manier om gezelligheid te creeëren, het geeft een andere sfeer dan de felle lichten die we gewoon zijn. 

Welke dimmer voor jou?

Dit is een meer technische vraag, het hangt af van wat je wilt. Hieronder komen de verschillende manieren van dimmen aan bod. Ik heb het uitgelegd op een manier die iedereen begrijpt, aangezien ik zelf ook een minder technische achtergrond heb als de rest van VGL-lights vond ik het wel interessant om het ook voor mezelf makkelijk uit te leggen. Indien je toch de meer technische versie wilt van iedere manier van dimmen staat er aan de onderkant van de uitleg een link. 

Ook in onze veelgestelde vragen hebben misschien een antwoord voor je klaar. Indien je toch twijfelt kan je vrijblijvend bij ons in de winkel komen kijken voor verlichting die bij jullie thuis past en dan kunnen we uitleg geven van welke manier van dimmen bij deze verlichting het beste werkt. 

Dali dimmen 

Wat is Dali dimmen?

Het is een wereldwijde standaard die door IEC is vastgelegd. Deze standaard is waar alle fabrikanten zich aan moeten houden, ze kunnen het niet zomaar veranderen. 

Dali is een universele interface en zeer intelligent protocol waarin verschillende delen met elkaar communiceren. Deze communicatie is gericht op: energie, besparing, bedieningsgemak en comfortabele verlichting. 

Hoe werkt Dali?

Het is een verlichtingsnetwerk dat bestaat uit één of meerdere verlichtings-componenten. Het geeft de mogelijkheid om voorschakelapparaten en led drivers aan te sturen. Bij een Dali armatuur heeft de led driver een voorziening voor communicatie via Dali, ze krijgen de standaard constante voeding van 230V aansluiting + een aansluiting op een Dali lijn. 

Voor meer technische info over aansluiting, werking of veel gestelde vragen over Dali dimmen kan u contact met ons opnemen.

Dimmen 1-10V

Wat is Dimmen 1-10V?

Wordt ook analoog dimmen genoemd. Er wordt gelijkspanning naar de driver gestuurd die vervolgens de LED’s dimt, afhankelijk van de spanning. 

  • 10V = het maximumniveau (100%). Dit is de volle helderheid van de lamp. 
  • 1V = het minimumniveau (10%). De minimum helderheid van de lamp. 

Hoe werkt Dimmen 1-10V?

Deze dimtechniek is een afgesproken protocol. Hoe het signaal wordt verstuurd en/of ontvangen is altijd hetzelfde. Iedere fabrikant/leverancier moet zich houden aan dit principe. Deze techniek is al tientallen jaren oud en werkt goed met LED drivers. Zorgt voor stabiele verlichting en is zeer goed dimbaar. 

Voor meer technische info over de aansluiting, werking of veel gestelde vragen over dimmen 1-10V kan u contact met ons opnemen

Push dimmen

Wat is push dimmen? 

Hier wordt de driver van de hang- of plafondlamp aangestuurd door contact te maken met een drukschakelaar. Ze lijken op gewone schakelaars maar zorgen dat we de verlichting ook kunnen dimmen. 

Hoe werkt push dimmen?

Door kort te drukken op de knop schakel je het licht aan/uit, als je de knop langer indrukt dan bedien je de dimmer. Opnieuw drukken keert dan de dimrichting weer om. Voor deze technologie zijn er 4 draden nodig (bruin, blauw, geel/groen en stuurdraad) 

Voor meer technische info over de aansluiting, werking of veel gestelde vragen over push dimmen kan u contact met ons opnemen

Fase afsnijding

Wat is fase afsnijding?

Fase afsnijding wordt ook leading edge dimmen genoemd. Dit is een manier om de helderheid van verlichting te regelen door de spanning van de stroomvoorziening te verminderen. Het is een manier van schakelen voor wisselspanning. Hiermee kan het belastend vermogen van bv LED of gloeilampen verminderd worden met een dimmer. 

Deze hebben een dimbereik van 100% waardoor de lamp helemaal gedimd kan worden tot hij uit is.

Hoe werkt fase afsnijding?

De stroomtoevoer naar de lamp wordt onderbroken, hierdoor gaat er minder stroom naar de lamp en wordt de helderheid verminderd. Het is een manier waarop wisselspanning geschakeld wordt, hierdoor wordt het een dimtechniek genoemd. Het wordt aangegeven met de letters RC. 

Voor meer technische info over de aansluiting, werking of veel gestelde vragen over fase afsnijding kan u contact met ons opnemen.

Fase aansnijding 

Wat is fase aansnijding?

Fase aansnijding wordt ook wel trailing edge dimmen genoemd. Dit is een methode om de helderheid van de verlichting te regelen door de stroomtoevoer naar de lamp te verminderen. Het is een andere manier van schakelen voor wisselspanning. Ze zijn geschikt voor gloeilampen, 230V halogeen en sommige dimmers zijn ook gemaakt om LED te dimmen. Deze hebben een dimbaarheid van 40% waardoor de lamp nooit volledig gedimd kan worden. 

Hoe werkt fase aansnijding?

Hier wordt de spanning van de stroomvoorziening ingekort, waardoor er minder stroom naar de lamp gaat en de helderheid wordt verminderd. 

Het wordt aangegeven met de letters RL. 

Voor meer technische info over de aansluiting, kan je altijd contact met ons opnemen.

Contacteer ons

Heb je vragen of wil je graag vrijblijvend meer informatie? Vul ons contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wij kijken ernaar uit om je te helpen bij het vinden van de perfecte verlichting voor jouw woning of kantoor.

Contact

Zavelstraat 73
3520 Zonhoven

011/96.75.88
info@vgl-lights.be

Maandag en zondag: Op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 18:00
Zaterdag: 10:00 - 14:00